Sok évig próbálkoztam a házi kenyérsütéssel. Számtalan receptet próbáltam ki, de valahogy egyik sem sikerült. Van is kenyérsütőben abban is sütöttem, de az sem lett valami jó, nem volt igazi házi kenyér íze..
Aztán olyan 3 év után rájöttem a házi kenyér receptjére, amit most megosztok veled is.
Ha tönkölybúzáról szeretnél több információt megtudni, akkor az alábbi linkre kattintva olvashatsz: Tovább Olvasom.
-Felteszek egy kis tisztított vizet langyosodni egy lábasba, egy csipet gyümölcscukorral. Majd beleteszem az 1/3 élesztőt. Pár percig hagyom pihenni. Addig a lisztet kimérem.
-Felesben használom a tönköly fehér lisztet és a tönköly teljes kiőrlésű lisztet. Ha még soha nem ettél teljes kiőrlésű kenyeret, akkor érdemes először a fehér lisztből többet beletenni.
- Teszek bele egy evőkanál kacsazsírt (de lehet beletenni vajat, vagy olajat is)
- kb. 2 evőkanál búzasikerét
- 1 evőkanál sót
- lehet még beletenni magvakat - a mostani receptben nincsen
- Ekkor hozzáteszem az élesztős vizet és összegyúrom (én beleteszem a kenyérsütőgépbe, és a dagasztó programot állítom be hozzá). Annyi vizet teszek még hozzá, amennyit felvesz.
- Pihentetés után cipókat formázok és 150 fokon sütőben készre sütöm.
Jó Étvágyat!
Aztán olyan 3 év után rájöttem a házi kenyér receptjére, amit most megosztok veled is.
Ha tönkölybúzáról szeretnél több információt megtudni, akkor az alábbi linkre kattintva olvashatsz: Tovább Olvasom.
-Felteszek egy kis tisztított vizet langyosodni egy lábasba, egy csipet gyümölcscukorral. Majd beleteszem az 1/3 élesztőt. Pár percig hagyom pihenni. Addig a lisztet kimérem.
-Felesben használom a tönköly fehér lisztet és a tönköly teljes kiőrlésű lisztet. Ha még soha nem ettél teljes kiőrlésű kenyeret, akkor érdemes először a fehér lisztből többet beletenni.
- Teszek bele egy evőkanál kacsazsírt (de lehet beletenni vajat, vagy olajat is)
- kb. 2 evőkanál búzasikerét
- 1 evőkanál sót
- lehet még beletenni magvakat - a mostani receptben nincsen
- Ekkor hozzáteszem az élesztős vizet és összegyúrom (én beleteszem a kenyérsütőgépbe, és a dagasztó programot állítom be hozzá). Annyi vizet teszek még hozzá, amennyit felvesz.
- Pihentetés után cipókat formázok és 150 fokon sütőben készre sütöm.
Jó Étvágyat!
Kedves Melinda!
VálaszTörlésHa kovásszal készítem mennyi kelesztési időre számítsak? Hallottam olyant is hogy kétszer kelesztik a kenyeret. Ez miért szükséges, vajon? Mennyi a sütési idő körülbelül?
Válaszát előre is köszönöm, üdvözlettel:
Sz.B.