Ugrás a fő tartalomra

Vegán sült hurka-kolbász mézes őszibarackos burgonyapürével


A képen még csak a kolbászkák készültek el és pirított burgonyát sütöttem hozzá!
 „Kolbász” 9 adaghoz:

Hozzávalók:

-         105 g lilahagyma, vöröshagyma (felesben)
-         150 g Zabpehely (kicsi- és nagy szemű felesben)
-        
-         Bors
-         14 g fokhagyma
-         24 g búzasikér
-         20 g szezámmag
-         34 g napraforgó
-         200 ml langyos víz
-         3 evőkanál napraforgó olaj
-         2 evőkanál olíva olaj
-         2 teáskanál hidegen sajtolt erős pirospaprika olaj
-         3 teáskanál őrölt pirospaprika


Elkészítése

-         Hagymát, fokhagymát ledaráljuk, vagy aprító gépbe jól összeaprítjuk.
-         A magvakat összedaráljuk.
-         A hagymákat az olajokban megfuttatjuk (napraforgó, olíva olaj), a végén hozzáadjuk a fokhagymát. Addig pirítjuk, amíg nem érezzük az illatát.
-         A zabpehelyhez hozzáadjuk a sót, borsot, piros paprikát, búzasikért, a megdarált napraforgót, szezámmagot
-         Jól összekeverjük a száraz alapanyagokat.
-         Ehhez adjuk a hagymás keveréket, a hidegen sajtolt paprika olajt, és a langyos vizet
-         Az egészet alaposan összekeverjük
-         Nedves kézzel kis rudakat formálunk, és olajban kisütjük

Megjegyzés: Kicsit túl soknak tűnhet a zsiradék ebben a receptben, viszont a nagyon lecsökkentjük a zsiradékot, akkor nagyon „fujtós” a „kolbászkánk”.

 
Vegán „Hurka” 9 adaghoz:

Hozzávalók:

-         200 g fehér rizs
-         150 g csiperke gomba
-        
-         Bors
-         Majoránna
-         20 g fokhagyma
-         200 ml víz
-         4 evőkanál napraforgó olaj
-         20 g szezámmag
-         30 g napraforgó mag
-         2 teáskanál inaktív sörélesztő pehely

Elkészítése:

-         A rizst feltesszük sóval és vízzel főzni
-         A rizst addig főzzük, ameddig egy kis víz nem marad rajta, majd még melegen nagy részét bot mixerrel kicsit aprítjuk (így jobban össze fog állni)
-         Olajon megfuttatjuk a nagyon apróra darabolt gombát a fűszerekkel (só, bors, majoránna). A legvégén hozzáadjuk a fokhagymát
-         Az összeaprított rizst, és a megpárolt gombás ragut összekeverjük és hozzáadjuk a maradék hozzávalót (megőrölt napraforgó magot, megőrölt szezámmagot, sörélesztő pelyhet)
-         Nedves kézzel rudakat formálunk és számmagban megforgatjuk és kisütjük.


Őszibarackos-mézes burgonyapüré

Hozzávalók 2 adaghoz:

-         2 nagyobb burgonya (kb. 200 g)
-         150g őszi barack
-         Méz,
-        
-         Víz
-         3 evőkanál kókuszzsír

Elkészítése:

-         Vizet felteszünk egy lábasban, s fölé helyezzük a pároló edényben a felkockázott burgonyát (vízgőz felett megpároljuk a burgonyát, így több hatóanyag marad benne)
-         A kókuszzsírban megfuttatjuk a mézet, majd hozzáadjuk a kockákra vágott őszi barackot (méz ebben az esetben édesítőszer!)
-         Amikor megpárolódott a burgonya összekeverjük a barackos mártással és bot mixerrel összeaprítjuk krémesre. (ha szükséges teszünk hozzá még vizet)

Tálalás:
Tányérra helyezünk a „kolbászból” és a „hurkából” egy-egy rudacskát. Mellé helyezzük a barackos burgonyapürét.

Megjegyzés: Tudom, hogy nem teljesen felel meg az egészséges ételpárosításnak ez a főétel, viszont abból indultam ki, hogy a magyar ember asztalán megfordul ennek a receptnek a húsos változata. Ez a recept egy egészségesebb változata!


Jó Étvágyat! J
 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kovász készítése házilag

Most megosztok egy nagy titkot, amit már én is jó ideje kerestem. Egy alkalommal - sajnos nem tudom, hogy hol-, rátaláltam a házi kovász készítésének a receptjére. Mivel igyekszem minél természetes alapanyagokkal dolgozni- főzni -sütni a konyhában. Így évek óta motoszkál bennem a kérdés, hogy hogyan készítjük és tartjuk életben a házi kovászt. Hiszen régen ezzel sütöttek és esküvőkor a menyasszony az édesanyjától kapott egy adag kovászt. Tehát akár több nemzedékes is lehetett az eredeti kovász. Akkoriban nem volt hűtő, így szárítva tárolták. Ma viszont van, így ezt kihasználva készül el a saját kovászom. És miért jobb, mint az élesztő? Jó kérdés! Főleg azok számára lényeges, akik mindentől fel puffadnak, ég a gyomruk kelt tésztafélék fogyasztása után, akiknek epe problémájuk van, akik cukorbetegek, akik rákosak, akik vastagbél gyulladásban szenvednek, akik fontos a jó emésztés! Hiszen a kovász természetes erjedési folyamatokat indít be a tésztában, ami a testben gyorsabban emésztőd

Házi növényi tejföl!

Alapjában lehet kapni a boltokban növényi tejfölt, és otthon is számos módja van, hogy helyettesítsük. Viszont a tapasztalatom az, hogy nem minden ételben finom a rizsliszt+citromlé kombináció. Ezért kifejlesztettem a házi növényi tejfölt. Aminek nagyon hasonló a tejfölhöz az íze, de természetesen érződik rajta, hogy nem eredeti! 1. Először készítettem egy rizs+kesudió tejet (sűrű tej) 2. Hagytam langyos hűlni, amikor belekevertem 1 teáskanál nádcukrot és 2 kapszula növényi probiotikumot (DM), 3 evőkanál hidegen sajtolt napraforgó olaj 3. Beletettem a joghurt készítőbe 12 órára 4. Amikor elkészült, akkor tettem még bele kevés citrom levét 5. Hűtőbe tettem és még 1 hét múlva is használható volt! Jó Egészséget!

Zabos bögrés süti- vegán

Gyors, egyszerű, egészséges és finom! Ennyi a jellemzője, ebben minden benne van! :-) Nálunk gyorsan elfogyott! :-) Az eredeti recept a Napfényes Élet Alapítvány: Sütemények könyvéből származik! Érdemes megvásárolni! Hozzávalók: - 1 bögre tönköly teljes kiőrlésű liszt - 1 bögre apró szemű zabpehely - fél bögre nyírfa cukor - 1 teáskanál fahéj - 1 db narancs leve - 1 db bio citrom héja - 1 marék dió apróra darabolva - én előtte meg is pirítottam - fél bögre hidegen sajtolt napraforgó olaj - 2 bögre tisztított víz - 1 teáskanál bio szódabikarbóna Elkészítése: - a száraz alapanyagokat összekeverjük, majd hozzáadjuk az olajat és a vizet - állni hagyjuk kb. 15-20 percig, ha kell, akkor adunk hozzá még vizet - tepsi öntjük és 150 fokon készre sütjük Jó Étvágyat!