Ugrás a fő tartalomra

Félig Vegán diótorta

Szeptember 23-án volt a párom születésnapja, és a kisfiammal diótortát készítettünk, ami nagyon finom és laktató lett.
Mi most csak egy zsúrtortát készítettünk, amiben nincsen tojás, tej, de nem tudtam növényi vajat beszerezni, így vaj került bele...

Hozzávalók a tésztához:
- 5 dkg pirított és darált dió
- 2 evőkanál gyümölcscukor
- 1 db természetes sütőpor
- 1 késhegynyi természetes szódabikarbóna
- 6 evőkanál napraforgó olaj
- kb. 20 dkg fehér tönköly liszt és 10 dkg teljes kiőrlésű tönköly liszt
- rizstej, aminnyit felvesz, hogy piskóta állaga legyen

Krémhez:
- 1 liter rizstej,
- 15 dkg pirított darált dió,
- 3 evőkanál gyümölcscukor,
- 2-3 evőkanál burgonya keményítő
- vanília,
- citromlé
- pici rum (igazi)
- 20 dkg növényi vaj (nálam most sima vaj volt)


Elkészítése:
- tésztához a száraz anyagokat összekeverjük a sütőporral és a szódabikarbónával
- hozzáadjuk a nedves anyagokat: tejet és az olajat
- formába öntjük
- és 150 fokon kisütjük
- amikor készen van, akkor kihűtjük

Krém:
- tejet a cukorral és a vaníliával feltesszük
- egy kis tejjel simára keverjük a keményítőt, majd hozzáadjuk a többi tejhez
- készre főzzük
- hozzáadjuk a diót, citrom levét és a vajat
- kihűtjük

Összeállítás:
- én most 3 részre vágtam a tortát
- megtöltöttem a krémmel
- és feldíszítettem

Nagyon finom volt!

Jó Étvágyat!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kovász készítése házilag

Most megosztok egy nagy titkot, amit már én is jó ideje kerestem. Egy alkalommal - sajnos nem tudom, hogy hol-, rátaláltam a házi kovász készítésének a receptjére. Mivel igyekszem minél természetes alapanyagokkal dolgozni- főzni -sütni a konyhában. Így évek óta motoszkál bennem a kérdés, hogy hogyan készítjük és tartjuk életben a házi kovászt. Hiszen régen ezzel sütöttek és esküvőkor a menyasszony az édesanyjától kapott egy adag kovászt. Tehát akár több nemzedékes is lehetett az eredeti kovász. Akkoriban nem volt hűtő, így szárítva tárolták. Ma viszont van, így ezt kihasználva készül el a saját kovászom. És miért jobb, mint az élesztő? Jó kérdés! Főleg azok számára lényeges, akik mindentől fel puffadnak, ég a gyomruk kelt tésztafélék fogyasztása után, akiknek epe problémájuk van, akik cukorbetegek, akik rákosak, akik vastagbél gyulladásban szenvednek, akik fontos a jó emésztés! Hiszen a kovász természetes erjedési folyamatokat indít be a tésztában, ami a testben gyorsabban emésztőd

Házi növényi tejföl!

Alapjában lehet kapni a boltokban növényi tejfölt, és otthon is számos módja van, hogy helyettesítsük. Viszont a tapasztalatom az, hogy nem minden ételben finom a rizsliszt+citromlé kombináció. Ezért kifejlesztettem a házi növényi tejfölt. Aminek nagyon hasonló a tejfölhöz az íze, de természetesen érződik rajta, hogy nem eredeti! 1. Először készítettem egy rizs+kesudió tejet (sűrű tej) 2. Hagytam langyos hűlni, amikor belekevertem 1 teáskanál nádcukrot és 2 kapszula növényi probiotikumot (DM), 3 evőkanál hidegen sajtolt napraforgó olaj 3. Beletettem a joghurt készítőbe 12 órára 4. Amikor elkészült, akkor tettem még bele kevés citrom levét 5. Hűtőbe tettem és még 1 hét múlva is használható volt! Jó Egészséget!

Zabos bögrés süti- vegán

Gyors, egyszerű, egészséges és finom! Ennyi a jellemzője, ebben minden benne van! :-) Nálunk gyorsan elfogyott! :-) Az eredeti recept a Napfényes Élet Alapítvány: Sütemények könyvéből származik! Érdemes megvásárolni! Hozzávalók: - 1 bögre tönköly teljes kiőrlésű liszt - 1 bögre apró szemű zabpehely - fél bögre nyírfa cukor - 1 teáskanál fahéj - 1 db narancs leve - 1 db bio citrom héja - 1 marék dió apróra darabolva - én előtte meg is pirítottam - fél bögre hidegen sajtolt napraforgó olaj - 2 bögre tisztított víz - 1 teáskanál bio szódabikarbóna Elkészítése: - a száraz alapanyagokat összekeverjük, majd hozzáadjuk az olajat és a vizet - állni hagyjuk kb. 15-20 percig, ha kell, akkor adunk hozzá még vizet - tepsi öntjük és 150 fokon készre sütjük Jó Étvágyat!