Újévre készült el a gombóc! Újítani szerettem volna a mákos édességek terén, így született meg ez a párosítás. Azoknak nem ajánlom, akiknek érzékeny a gyomruk és a bélrendszerük, mert náluk igen jó tisztító ereje van! Lehet a mákot akár önmagában is beletölteni a gombócba, vagy más lekvárral is kombinálni. Mindenkinek egyéni ízlése szerint!
Hozzávalók:
- fejenként 2-3 szem burgonya
- tönköly fehér-tönköly teljes kiőrlésű liszt
- édesítés: nyírfacukor, gyümölcscukor méz
- zsiradék: kókuszzsír vagy disznózsír
- darált mák
- házi, tartósítószer mentes lekvár, ebben az esetben szilva lekvár
- zsemlemorzsa vagy dara
- fahéj
Elkészítése:
- a burgonyát megfőzzük és összetörjük a zsiradékkal és az édesítővel
- még langyosan annyi lisztet teszünk hozzá, hogy egy könnyű tésztát kapjunk. Nem szabad túl sok lisztet beletenni, mert különben nagyon kemény lesz!
- kinyújtjuk a tésztát, téglalapokat vágunk
- megtöltjük a darált mákos-lekvárral (a darált mákot legalább fél órát összekeverjük a lekvárral, hogy könnyebben emészthető legyen)
- gombócokat formálunk és forró vízben megfőzzük
- amikor a víz tetejére jönnek és nyálkásak, akkor készen vannak
- pirított zsemlemorzsában van darában megforgatjuk őket és fahéjjal mézzel tálaljuk
Jó Étvágyat!
Hozzávalók:
- fejenként 2-3 szem burgonya
- tönköly fehér-tönköly teljes kiőrlésű liszt
- édesítés: nyírfacukor, gyümölcscukor méz
- zsiradék: kókuszzsír vagy disznózsír
- darált mák
- házi, tartósítószer mentes lekvár, ebben az esetben szilva lekvár
- zsemlemorzsa vagy dara
- fahéj
Elkészítése:
- a burgonyát megfőzzük és összetörjük a zsiradékkal és az édesítővel
- még langyosan annyi lisztet teszünk hozzá, hogy egy könnyű tésztát kapjunk. Nem szabad túl sok lisztet beletenni, mert különben nagyon kemény lesz!
- kinyújtjuk a tésztát, téglalapokat vágunk
- megtöltjük a darált mákos-lekvárral (a darált mákot legalább fél órát összekeverjük a lekvárral, hogy könnyebben emészthető legyen)
- gombócokat formálunk és forró vízben megfőzzük
- amikor a víz tetejére jönnek és nyálkásak, akkor készen vannak
- pirított zsemlemorzsában van darában megforgatjuk őket és fahéjjal mézzel tálaljuk
Jó Étvágyat!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése