Ugrás a fő tartalomra

Kovász készítése házilag

Most megosztok egy nagy titkot, amit már én is jó ideje kerestem. Egy alkalommal - sajnos nem tudom, hogy hol-, rátaláltam a házi kovász készítésének a receptjére.

Mivel igyekszem minél természetes alapanyagokkal dolgozni- főzni -sütni a konyhában. Így évek óta motoszkál bennem a kérdés, hogy hogyan készítjük és tartjuk életben a házi kovászt. Hiszen régen ezzel sütöttek és esküvőkor a menyasszony az édesanyjától kapott egy adag kovászt. Tehát akár több nemzedékes is lehetett az eredeti kovász. Akkoriban nem volt hűtő, így szárítva tárolták. Ma viszont van, így ezt kihasználva készül el a saját kovászom.

És miért jobb, mint az élesztő? Jó kérdés! Főleg azok számára lényeges, akik mindentől fel puffadnak, ég a gyomruk kelt tésztafélék fogyasztása után, akiknek epe problémájuk van, akik cukorbetegek, akik rákosak, akik vastagbél gyulladásban szenvednek, akik fontos a jó emésztés! Hiszen a kovász természetes erjedési folyamatokat indít be a tésztában, ami a testben gyorsabban emésztődik meg. Másrészről az így készült pékáru tovább áll el és sokkal finomabb.
Nem kell félni, mert nem lesz nagyon kesernyés az íze, csak egy picit talán. Én már nem is veszem észre!
Az első adag kovász napokig készül, de utána könnyű feléleszteni és életben tartani. Egy jó kovász él!

Lássuk a receptet:

1. nap
- 5 evőkanál rozsliszt (csak is rozslisztet használjunk, ebből készül a legjobb kovász!!)
- fél deci kéz meleg víz
A kettőt összekeverjük egy edényben. Ha tudjuk, akkor napközben is keverjük meg többször.

2. nap
- ismét 5 evőkanál liszt és fél deci kéz meleg víz (ne legyen melegebb, mert akkor nem tud életben maradni a kovász)

3. nap
- ismét 5 evőkanál liszt és fél deci víz

Most várunk, hogy elkészüljön a kovász! Ha már erjedt illata van és fel is jön, mint a kelt tészta, akkor biztos, hogy sikerült!
Ekkor berakhatjuk a hűtőbe, és használat előtt fél-egy nappal elővesszük.

A hűtőből kivett alap kovász
Használata
- az alap kovászt kivesszük a hűtőből
- hozzáadunk 6-7 evőkanál rozslisztet és  1-2 deci meleg vizet. Összekeverjük
- összekeverjük és szobahőmérsékleten tároljuk
- közben többször megkeverjük

- a kenyér tészta alapjához teszünk a kovászból (olyan 1-2 evőkanálnyit kg-ként, de lehet, hogy kell a 4 evőkanálnyi is). Készre dagasszuk a kenyeret, kelesszük és kisütjük!

A maradék kovászt lefedve a hűtőbe tesszük. Majd a következő alkalommal ismét elővesszük és a Használatnál írt módon ismét felélesztjük!
Amikor már kezd feljönni a bekevert kovász
A felhasználásra kész kovász
A kész tönkölykenyér kovásszal!

Jó Étvágyat!

Megjegyzések

  1. Nagyon sokaig kerestem en is az informaciot a kovaszrol. Nem tudom miert olyan "TITOK" hogy akarhanyszor Googolom a keszitese nem jonn fel. Nagyon koszonom hogy leirta a kesziteset. Sok videot lattam amiben kovaszt es elesztot is tesznek, Vajon miert ? A kovasznak magaban is kellene dolgoznia! Koszonom, nagyon jo blog.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szívesen! Örülök ha valaki kipróbálja a recepteket, és neki is beválik! Azért szoktak hozzátenni még élesztőt, hogy magasra jöjjön fel, mert a rozslisztes kovász kicsit lehúzza a tésztát.

      Törlés
  2. Koszonom en is Kanadabol. Nagymamam mindig kovaszbol sutott kenyeret. Itt sajnos iszanyatos a pek termek. Igy eldontottem, hogy en magam sutok kenyeret. Talaltam sok angol recpted de mind mast ir, sot van amelyik mezet is rak a kovaszba.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sót nem szabad a kovászba rakni, gátolja a kovász szaporodását.

      Törlés
  3. Jó napot.Csak szeretném én is megköszönni a kovász receptet már el is kezdtem csinálni remélem nekem is be fog válni. :) Köszönöm mégegyszer.

    VálaszTörlés
  4. Üdv megint.Neharagudj de amugy nyitott tálba kell csinálni vagy zárt dobozban mejik a jobbik?Mert egy videon láttam,hogy kovászból csinál kenyeret de neki zárt üvegben volt igy én is zárt dobozban kezdtem el csinálni.Érdekelne,hogy nagyon elszurtam e???Bocs a zavarásért és elöre is nagyon köszönöm a segitséged.

    U.I.:Bocsi de ebben még nagyon kezdö vaggyok. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Amint látod a képeken, amíg készül a kovász, addig nyitott, majd amikor elkészül, akkor hűtőbe téve lefedve. Azért kell nyitva lennie, hogy a levegőben lévő gombákkal találkozzon, és erjedés elinduljon.

      Törlés
    2. Rendben nagyon szépen köszönöm a segítségét és a türelmét.Minden jót.

      Törlés
  5. Sziasztok. én most állok neki. A félbarna élesztős már egész jól megy,de át akarunk térni a kovászosra :-) Köszi a ,,titkot"

    VálaszTörlés
  6. Egyet nem értek. Ha 3 kg lisztből készítenék kenyeret akkor a kilónkénti 2 ek kovász azaz össz 6 ek 3 kg lisztet, hogy vesz fel, hogy dagasztható legyen. Valamint semmi só nem kell bele?

    VálaszTörlés
  7. a kenyér készítéséhez nem csak kovász kell! hanem más folyékony anyagok, mint például víz...és ha kenyeret készít az ember akkor kell bele többek között só is :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gondol az is kézmeleg víz legyen. És só mennyi kell kg-ként?

      Törlés
    2. igen, a mennyiség függ a só minőségétől, fajtájától.

      Törlés
    3. Két kis teáskanálnyi tengeri sót szoktam rakni fél kiló lisztenként (úgy olvastam ez olyan 10-12g só összesen) és kb. 2-2,5 dl vizet a liszt fajtájától függően. Lehet azt látni "szemre", hogy kell-e még dagasztás közben víz vagy liszt. Illetve van aki sósabban szeretni a kenyeret. Ki kell tapasztalni.

      Törlés
  8. Jo napot kivanok a kovasz mikor elkezdem készíteni az első napokban hutobbe teszem vagy konyhában tartom?köszönöm

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. végig a konyhában, míg el nem készül az alap. Utána hűtőben

      Törlés
  9. Szeretnélek meg kérdezni, hogy mennyi ideig sütöd a kenyeret?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mivel az én sütőm nem tökéletes, így én olyan 180-200 fokon sütöm olyan 45-50 percig.

      Törlés
  10. kedves Melinda-Angel! világos vagy teljes kiőrlésű rozslisztből készül a kovász?

    VálaszTörlés
  11. kedves Melinda-Angel, a kovászos kenyér mennyi ideig kel? pl az a tönkölybúza kenyér amiről fénykép is van.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Csipkebogyó tea készítése

Most megosztok veletek egy klasszikus gyógytea készítésének a receptjét.

Ez nem más, mint a csipkebogyó ( Rosa canina)  tea! Ezen tea készítésével is tévhitek élnek! Sokan úgy vélik, hogy leforrázzák és kész. Ez nem így van. Ehhez is türelem szükségeltetik, hogy elérjük a kívánt hatást (mielőtt elolvasnád ezt a részt, és még nem olvastad a teakészítésnek a szabályait, akkor azt itt megteheted: Gyógytea készítés szabályai)

A csipkebogyó egy csodálatos adománya a természetnek. Ezt a növényt már a Krisztus előtti időkben is ismerték. Vadrózsa termése. Miután elvirágzik a rózsa virág része, ott marad utána a termése, melynek a színe élénk piros.

A csipkebogyó tartalmaz:C-vitamint, A, B, E, K vitaminokat, cukrot, pektint, alma-és citromsavat, fehérjét, karotint, magnéziumot.

Hátasai közé sorolható: 
- immunerősítő,
- roboláló - hosszú betegségből való felépülést segíti
- általános erősítő,
- enyhe hashajtó,
- gátolja a meszesedést,
- máj-, és mellékvese működést serkentő
- antioxidáns (fontos…

Bodza szörp- tartósítószer nélkül!

Már pár éve saját magam teszem el a bodzaszörpöt és még soha nem romlott meg. Annak ellenére, hogy nem tartalmaz tartósítószert!
Most idén így készült:
Hozzávalók:
- sok-sok bodza virág - ügyeljünk rá, hogy napközben (legjobb déltájt) gyűjtsük, mert ekkor nyílnak ki a virágok a legjobban. A bodzaszörp pedig akkor lesz illatos, hogy ha sok virágot tartalmaz!
- víz
- citrom
- citromfű-menta (ez az idei újítás)
- nádcukor-gyümölcscukor
- citromsav-ha szükséges

Elkészítése:
- én egy 5 literes üvegbe rétegezem a bodzavirágot (nem mossuk meg előtte, mert lemossuk róla a pollent!), meghámozott citromot, citromfüvet, mentát
- a végén felöntjük tisztított vízzel
- állni hagyjuk 1-2 napig
- leszűrjük egy nagy lábasba, úgy, hogy a virágokat is jól kinyomkodjuk!
- hozzáadunk ízlés szerinti cukormennyiséget
- felforraljuk
- és még forró állapotban üvegekbe töljük
- és száraz dunsztba tessszük
készen is van!

Jó Egészséget!