Ugrás a fő tartalomra

Szejtán-búzahús házilag

Pár éve megosztottam itt egy szejtán receptet, de valahogy eltűnt. Sebaj, mert nemrég egy kedves ismerősömtől: Szekeres Ritától kaptam egy új receptet! Egy kicsit módosítva íme a (jelenleg) tökéletes húspótló recept! Nem gumis, nincs mellékíze! Gyorsan felszívódó fehérje, ami lúgosítja a szervezetet, és könnyen emészthető.
Heti 1-2 alkalommal ajánlom a fogyasztását, mert azért ez tömény glutén! Így gluténérzékenyek nem fogyaszthatják!
Amiért én szeretem a mostani a szejtánt, mert mindennek fel lehet használni, mint a rendes húsos társát: szelethúsként, rántott húsnak, darált húsnak, felcsíkozva, felkockázva, pácolva!

Hozzávalók:
- 250 g búzasikér
- 100 g tönköly fehér liszt
- só, bors, fokhagyma por, bio szója szósz
- 3-4 liter tisztított víz

Elkészítése:
-  sikért, lisztet a sóval, borssal, fokhagyma porral, szójaszósszal összekeverjük.
- ehhez adunk 3-4 dl hideg tisztított vizet, összegyúrjuk gombóccá
- egy lábasba teszünk fel sok-sok vizet. Én ebbe teszek ugyanazokból a fűszerekből, amelyeket adtam a masszához: fokhagyma, só, bors, szójaszósz(ez adja meg a "hús" színét)
- amikor felforrt, akkor beletesszük a gombócot, amikor látszik a kérgén, hogy fehér, akkor kivesszük
- felszeleteljük és visszatesszük a vízbe. Addig főzzük, amíg a belseje sem lesz fehér! ez kb. 10 perc!
- majd kivesszük a szeleteket, és papíron megszárítjuk. Ezek után le lehet adagokban fagyasztani, vagy egyből felhasználni.

Ezt a fajta szejtánt használom a receptjeiben!

Jó Étvágyat!


Megjegyzések

  1. Kedves Melinda! A lányom már régebb óta készít szejtánt. Én most a Te blogod hatására lendültem neki.Készen van.3 fele osztottam.Holnap gulyás lesz belőle.Nagyon tetszenek a receptjeid.És az ,hogy mindenekelőtt az egészség van.Köszönet a munkádért,és hogy megosztod velünk a tapasztalataidat. Üdvözelettel:Rábainé Dani Anikó

    VálaszTörlés
  2. Kedves Anikó! Köszönöm a kedves szavakat! Nagyon örülök annak, ha munkámmal másoknak is tudok segíteni! :-)Melinda

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kovász készítése házilag

Most megosztok egy nagy titkot, amit már én is jó ideje kerestem. Egy alkalommal - sajnos nem tudom, hogy hol-, rátaláltam a házi kovász készítésének a receptjére. Mivel igyekszem minél természetes alapanyagokkal dolgozni- főzni -sütni a konyhában. Így évek óta motoszkál bennem a kérdés, hogy hogyan készítjük és tartjuk életben a házi kovászt. Hiszen régen ezzel sütöttek és esküvőkor a menyasszony az édesanyjától kapott egy adag kovászt. Tehát akár több nemzedékes is lehetett az eredeti kovász. Akkoriban nem volt hűtő, így szárítva tárolták. Ma viszont van, így ezt kihasználva készül el a saját kovászom. És miért jobb, mint az élesztő? Jó kérdés! Főleg azok számára lényeges, akik mindentől fel puffadnak, ég a gyomruk kelt tésztafélék fogyasztása után, akiknek epe problémájuk van, akik cukorbetegek, akik rákosak, akik vastagbél gyulladásban szenvednek, akik fontos a jó emésztés! Hiszen a kovász természetes erjedési folyamatokat indít be a tésztában, ami a testben gyorsabban emésztőd

Zabos bögrés süti- vegán

Gyors, egyszerű, egészséges és finom! Ennyi a jellemzője, ebben minden benne van! :-) Nálunk gyorsan elfogyott! :-) Az eredeti recept a Napfényes Élet Alapítvány: Sütemények könyvéből származik! Érdemes megvásárolni! Hozzávalók: - 1 bögre tönköly teljes kiőrlésű liszt - 1 bögre apró szemű zabpehely - fél bögre nyírfa cukor - 1 teáskanál fahéj - 1 db narancs leve - 1 db bio citrom héja - 1 marék dió apróra darabolva - én előtte meg is pirítottam - fél bögre hidegen sajtolt napraforgó olaj - 2 bögre tisztított víz - 1 teáskanál bio szódabikarbóna Elkészítése: - a száraz alapanyagokat összekeverjük, majd hozzáadjuk az olajat és a vizet - állni hagyjuk kb. 15-20 percig, ha kell, akkor adunk hozzá még vizet - tepsi öntjük és 150 fokon készre sütjük Jó Étvágyat!

Házi növényi tejföl!

Alapjában lehet kapni a boltokban növényi tejfölt, és otthon is számos módja van, hogy helyettesítsük. Viszont a tapasztalatom az, hogy nem minden ételben finom a rizsliszt+citromlé kombináció. Ezért kifejlesztettem a házi növényi tejfölt. Aminek nagyon hasonló a tejfölhöz az íze, de természetesen érződik rajta, hogy nem eredeti! 1. Először készítettem egy rizs+kesudió tejet (sűrű tej) 2. Hagytam langyos hűlni, amikor belekevertem 1 teáskanál nádcukrot és 2 kapszula növényi probiotikumot (DM), 3 evőkanál hidegen sajtolt napraforgó olaj 3. Beletettem a joghurt készítőbe 12 órára 4. Amikor elkészült, akkor tettem még bele kevés citrom levét 5. Hűtőbe tettem és még 1 hét múlva is használható volt! Jó Egészséget!