Ugrás a fő tartalomra

Vaníliás köleses túrógombóc

Párom egyik nagy kedvence a túrógombóc. Gyorsan el is fogy, amikor elkészítem. Most egy olyan receptet hozok, ami nagyon egyszerű, finom, gyors és vegán módra is elkészíthető tofu nélkül!

Hozzávalók 3-4 főre:
- 20 dkg köles
- kb. fél liter tej/rizstej, de lehet, hogy ez több lesz... nem mértem....2,5-szeres folyadékban kell megfőzni
- 3-4 evőkanál nádcukor
- kicsi bio vanília
- bio citromhéj+lé
- 25 dkg túró/tofu/ki is hagyható
- pirított tönköly zsemlemorzsa
- 2,5 dl szója joghurt/tejföl+3 evőkanál méz

Elkészítése:
- a kölest feltesszük a tejben főzni
- teszünk hozzá citrom héjat, cukrot, vaníliát
- amikor félig megfőtt, akkor elzárjuk alatt a gázt, és fedő alatt hagyjuk kihűlni
- amikor langyos, akkor hozzáteszünk túrót, vagy tofut
- jel eldolgozzuk
- egy formázható állagot kell, hogy kapjunk, ha netán nagyon lágy lenne, akkor lehetünk hozzá apró szemű zabpelyhet, vagy zsemlemorzsát
- gombócokat formázunk, és pirított zsemlemorzsában meghempergetjük
- a tejfölbe, vagy joghurtba keverünk egy kis mézet, citrom levet, vizet. Ezzel az öntettel tálaljuk a gombócokat.

Jó Étvágyat!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kovász készítése házilag

Most megosztok egy nagy titkot, amit már én is jó ideje kerestem. Egy alkalommal - sajnos nem tudom, hogy hol-, rátaláltam a házi kovász készítésének a receptjére. Mivel igyekszem minél természetes alapanyagokkal dolgozni- főzni -sütni a konyhában. Így évek óta motoszkál bennem a kérdés, hogy hogyan készítjük és tartjuk életben a házi kovászt. Hiszen régen ezzel sütöttek és esküvőkor a menyasszony az édesanyjától kapott egy adag kovászt. Tehát akár több nemzedékes is lehetett az eredeti kovász. Akkoriban nem volt hűtő, így szárítva tárolták. Ma viszont van, így ezt kihasználva készül el a saját kovászom. És miért jobb, mint az élesztő? Jó kérdés! Főleg azok számára lényeges, akik mindentől fel puffadnak, ég a gyomruk kelt tésztafélék fogyasztása után, akiknek epe problémájuk van, akik cukorbetegek, akik rákosak, akik vastagbél gyulladásban szenvednek, akik fontos a jó emésztés! Hiszen a kovász természetes erjedési folyamatokat indít be a tésztában, ami a testben gyorsabban emésztőd

Zabos bögrés süti- vegán

Gyors, egyszerű, egészséges és finom! Ennyi a jellemzője, ebben minden benne van! :-) Nálunk gyorsan elfogyott! :-) Az eredeti recept a Napfényes Élet Alapítvány: Sütemények könyvéből származik! Érdemes megvásárolni! Hozzávalók: - 1 bögre tönköly teljes kiőrlésű liszt - 1 bögre apró szemű zabpehely - fél bögre nyírfa cukor - 1 teáskanál fahéj - 1 db narancs leve - 1 db bio citrom héja - 1 marék dió apróra darabolva - én előtte meg is pirítottam - fél bögre hidegen sajtolt napraforgó olaj - 2 bögre tisztított víz - 1 teáskanál bio szódabikarbóna Elkészítése: - a száraz alapanyagokat összekeverjük, majd hozzáadjuk az olajat és a vizet - állni hagyjuk kb. 15-20 percig, ha kell, akkor adunk hozzá még vizet - tepsi öntjük és 150 fokon készre sütjük Jó Étvágyat!

Házi növényi tejföl!

Alapjában lehet kapni a boltokban növényi tejfölt, és otthon is számos módja van, hogy helyettesítsük. Viszont a tapasztalatom az, hogy nem minden ételben finom a rizsliszt+citromlé kombináció. Ezért kifejlesztettem a házi növényi tejfölt. Aminek nagyon hasonló a tejfölhöz az íze, de természetesen érződik rajta, hogy nem eredeti! 1. Először készítettem egy rizs+kesudió tejet (sűrű tej) 2. Hagytam langyos hűlni, amikor belekevertem 1 teáskanál nádcukrot és 2 kapszula növényi probiotikumot (DM), 3 evőkanál hidegen sajtolt napraforgó olaj 3. Beletettem a joghurt készítőbe 12 órára 4. Amikor elkészült, akkor tettem még bele kevés citrom levét 5. Hűtőbe tettem és még 1 hét múlva is használható volt! Jó Egészséget!