Miért is kapta a desszertem az édes álom nevet? Mert ugye a jó alvást elősegíti a levendula, és mert hogy édes lett.. így édes álom :-)
Ez a recept nem vegán, de el lehet készíteni annak megfelelően is! Jelzem a receptben az alternatívát.
Csokoládés rétegen citromos krém, levendulás öntettel és
mézes-mandulás ropogóssal
Ez a recept nem vegán, de el lehet készíteni annak megfelelően is! Jelzem a receptben az alternatívát.
Hozzávalók
Csokoládés réteg:
-
1 evőkanál mazsola
-
3 dkg belga csokoládé pasztilla
-
1 evőkanál útifűmag héj
Citromos réteg:
-
0,5 dl mandulatej
-
1 db bio citrom leve és héja
-
Fél teáskanál levendula virág
-
Késhegynyi bio vanília
-
2 evőkanál tejszín/növényi
-
1 evőkanál nyírfacukor
-
Fél teáskanál agar-agar
Levendulás öntet:
-
3 evőkanál tejszín/növényi
-
3 evőkanál víz
-
1 evőkanál nyírfacukor
-
1 evőkanál levendula virág
-
4 db áfonya
-
Fél teáskanál kukorica keményítő
Mandulás ropogós:
-
2 evőkanál méz/nádcukor
-
1 evőkanál hántolt mandula
Elkészítése:
Először a citromos réteget készítjük el. A tejet, tejszínt
és a levendula virágot feltesszük főzni. Amikor felforrt, akkor hozzáadjuk a
vaníliát, citrom héjat, levét, cukrot. Főzzük 1-2 percig majd hozzáadjuk az
agar-agart, amikor felolvadt, akkor egy könnyen kezelhető forma aljába tesszük
(ez lesz a desszert teteje). Hűtőben hagyjuk kihűlni.
A mazsolát beáztatjuk vízbe 1 órára, majd vízgőz felett
felolvasztjuk a csokoládét és hozzáadjuk a mazsolához. Az egészet alaposan
össze turmixoljuk, a végén belekeverjük az útifűmag héjat. A citromos rétegre
helyezzük és hagyjuk kihűlni.
A mézet egy edénybe felmelegítjük, hozzátesszük a
felszeletelt mandulát. Egy zsírpapírra tesszük, hagyjuk kihűlni.
A levendula öntethez a tejszínbe tesszük a levendula
virágot, és egy éjszakára benne áztatjuk. Főzés előtt leszűrjük. Teszünk hozzá
vizet, cukrot és az áfonyát átpasszírozzuk sűrű lyukú szűrön. Amikor felforrt,
akkor hozzáadjuk a keményítőt.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése