Ugrás a fő tartalomra

Meggyes-vaníliás torta - növényi

A nyáron ünnepeltünk kisebbik kisfiamnak a születésnapját (2.). Mivel nem tudom, hogy milyen tortát készítsek, így megkérdeztem a nagyobbikat, hogy mi legyen. Mire ő azt mondta, hogy legyen gyümölcs torta. Így lett ez az isteni finom, meggyes-vanliás torta, ami semmilyen állati eredetű dolgot nem tartalmaz: tojást, tejet, vajat, tejszínt sem! (gyorsan elfogyott) :-)

Alap 2 db piskóta lap, amelynek a recptje: Vegán piskóta én az egész adagot 3 lapban osztottam el.

Krém:
- 1 liter növényi tej (nálam mandula-rizstej volt)
- 2 evőkanál burgonya keményítő,
- 4 evőkanál tönköly fehér liszt
- vanília
- 1 bio citrom leve és reszelt héja
- 3 evőkanál stivia-elitrit keverék
- csipet kurkuma
- 3 dl kókusztejszín
+ kb. 5-10 dkg meggybefőtt és kb. 1-2 dl meggylé, 1 teáskanál agar-agar


Elkészítése:
- először a piskótát készítjük el.
- a krémhez a keményítőt, lisztet, vaníliát, cukrot, kurkumát összekeverjük, majd még a hideg tejbe rakjuk. Az egészet felforraljuk és ha nem elég sűrű, akkor lisztet teszünk hozzá. Amikor langyos, akkor a felvert kókusztejszínt óvatosan hozzákeverjük.
- piskóta lapokat a házi meggybefőtt levével meglocsoljuk, teszünk rá feldarabolt meggyet, majd egy nagy adag krémet, majd lap-lé-meggy-krém, legvégül lap-lé-krém-de nem sok
- egy éjszakára betesszük a hűtőbe
- kivesszük és a maradék krémmel körbefonjuk, és díszítjük vele.
- mandulát is piríthatunk, amivel a torta oldalát díszíthetjük- nagyon finommá teszi! :-)
- a meggybefőtt maradék levét besűrítjük agar-agarral és óvatosan a tetejére tesszük-öntjük.
- végül meggydarabokkal díszítjük!

Nem mondom, hogy nem lehet elrontani, de ha véletlenül nem sikerülne, akkor még jó kis pohárkrém lehet belőle! De gyakorlat teszi a mestert! Isteni Finom!
Jó Étvágyat!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kovász készítése házilag

Most megosztok egy nagy titkot, amit már én is jó ideje kerestem. Egy alkalommal - sajnos nem tudom, hogy hol-, rátaláltam a házi kovász készítésének a receptjére. Mivel igyekszem minél természetes alapanyagokkal dolgozni- főzni -sütni a konyhában. Így évek óta motoszkál bennem a kérdés, hogy hogyan készítjük és tartjuk életben a házi kovászt. Hiszen régen ezzel sütöttek és esküvőkor a menyasszony az édesanyjától kapott egy adag kovászt. Tehát akár több nemzedékes is lehetett az eredeti kovász. Akkoriban nem volt hűtő, így szárítva tárolták. Ma viszont van, így ezt kihasználva készül el a saját kovászom. És miért jobb, mint az élesztő? Jó kérdés! Főleg azok számára lényeges, akik mindentől fel puffadnak, ég a gyomruk kelt tésztafélék fogyasztása után, akiknek epe problémájuk van, akik cukorbetegek, akik rákosak, akik vastagbél gyulladásban szenvednek, akik fontos a jó emésztés! Hiszen a kovász természetes erjedési folyamatokat indít be a tésztában, ami a testben gyorsabban emésztőd

Zabos bögrés süti- vegán

Gyors, egyszerű, egészséges és finom! Ennyi a jellemzője, ebben minden benne van! :-) Nálunk gyorsan elfogyott! :-) Az eredeti recept a Napfényes Élet Alapítvány: Sütemények könyvéből származik! Érdemes megvásárolni! Hozzávalók: - 1 bögre tönköly teljes kiőrlésű liszt - 1 bögre apró szemű zabpehely - fél bögre nyírfa cukor - 1 teáskanál fahéj - 1 db narancs leve - 1 db bio citrom héja - 1 marék dió apróra darabolva - én előtte meg is pirítottam - fél bögre hidegen sajtolt napraforgó olaj - 2 bögre tisztított víz - 1 teáskanál bio szódabikarbóna Elkészítése: - a száraz alapanyagokat összekeverjük, majd hozzáadjuk az olajat és a vizet - állni hagyjuk kb. 15-20 percig, ha kell, akkor adunk hozzá még vizet - tepsi öntjük és 150 fokon készre sütjük Jó Étvágyat!

Házi növényi tejföl!

Alapjában lehet kapni a boltokban növényi tejfölt, és otthon is számos módja van, hogy helyettesítsük. Viszont a tapasztalatom az, hogy nem minden ételben finom a rizsliszt+citromlé kombináció. Ezért kifejlesztettem a házi növényi tejfölt. Aminek nagyon hasonló a tejfölhöz az íze, de természetesen érződik rajta, hogy nem eredeti! 1. Először készítettem egy rizs+kesudió tejet (sűrű tej) 2. Hagytam langyos hűlni, amikor belekevertem 1 teáskanál nádcukrot és 2 kapszula növényi probiotikumot (DM), 3 evőkanál hidegen sajtolt napraforgó olaj 3. Beletettem a joghurt készítőbe 12 órára 4. Amikor elkészült, akkor tettem még bele kevés citrom levét 5. Hűtőbe tettem és még 1 hét múlva is használható volt! Jó Egészséget!