Ugrás a fő tartalomra

Ha egy vega/vegán a karácsonyi asztalnál

Ezzel a bejegyzéssel azoknak a kedves vendéglátóknak szeretnék segítséget nyújtani, akik szembe mernek nézni azzal a ténnyel, hogy vega/vegán vendégük lesz Karácsonykor.Természetesen nem mellesleg ezen vendégeket szeretnének valamilyen ételt készíteni!

Felmerülő kérdések:
- halat sem? nem, mert az is állat :-)
- krumplipüré kacsa/disznózsírral: azt sem....állati eredetű, és kiérződik az íze!
- "kevés hús van benne" - azt sem, mert akkor is került bele :-)
- "csak most edd meg" - most sem! :-)

Igen, vega/vegánként a vendégségek a legrosszabbak. Mert még MINDIG nem képesek az emberek-rokonok-családtagok sokszor elfogadni azt a tényt, hogy valahogy vannak olyan űrlényeg eme bolygón, akik valamilyen oknál fogva nem esznek húst, vagy állati eredetű alapanyagokat.

Ekkor mit tesz a vendéglátó:
1. "Jaj, ne hogy már ne tudja megenni a húst! Majd hoz magának, de én ezzel nem foglalkozom" Ezzel szembesül az ember a legtöbbször. Kénytelen vagyok/vagyunk vinni magunknak ételt, ha ne akarunk éhen halni. Közben lehet hallgatni a kérdéseket, hogy "minek? az ember mindenevő" Mondhatnánk erre számtalan ellenpéldát, de a békesség kedvéért én már nem mondok semmit. Próbálom az indulataimat elengedni, mert ők úgy is nem fogadnak el. Ja, és nekem el kell fogadnom a büdös hús szagot, amitől kifordul a gyomrom.--A másik, hogy megkapom, hogy a húslevest sem eszem meg??...hát.. nem... Ez olyan, mintha azt mondanám, hogy egyél olyan dolgot, amit nagyon nem szeretsz pl.: csiga nyersen.
Nos én mindig arra gondolok, hogy az a lényeg, hogy találkozzunk, együtt legyünk, kellemes perceket töltsünk együtt! Nem az evés a lényeg...na de azért annyira jó lenne nem mindig a főztömet enni :-)

2. Vannak bátrak, akik ki mernek nézni a csigaházukból, és mernek valamit készíteni, ami nem húsalapú! :-) Nekik gratulálok, de álljon néhány szörnyű példa:
- rántott sajt, gomba társai: Ennek az a problémája, hogy az embernek sokszor a könyökén jönnek ki ezek az ételek. Ez olyan, mintha  egy mindenevő mindig mindenhol csak zsíros kenyeret kapna. Igen, nem szörnyű, de tényleg mindig? Nem is beszélve arról, hogy előtte abban az olajban húst sütöttek. Nem érzi ki a vega? DE, mert ő ettől elszokott és a keveset is megérzi! 
- Sajt+tejszín+tejföl+tojás egyben: Ez szörnyű lenne? hm..ez főleg a vega számára alapjában véve ez túl sok minden egyben, mintha attól félnénk, hogy az ételnek legyen íze és jól is lakjon vele. Ebből egy émelyítő étel lesz. Nem beszélve egy vegánról, aki ebből nem is fog enni.

Lássuk a megoldást!

Ne bonyolítsuk túl az életünket! Kis kreativitással, odafigyeléssel mindenki jól jár! :-)

- Párolt káposzta: olajjal (mind kettőnek jó)
- Hagymás burgonya: olajjal (mind kettőnek jó)
- Kacsa helyett: fasírt  (mind kettőnek jó)
- saláta+ fasírt (mind kettőnek jó, főleg ha növényi tejterméket használsz) pl.: francia salátához az Aldiban lehet kapni növényi majonézt!
- töltött padlizsán, vagy akár sütve. Hozzá bulgur vagy sült krumpli
- levesek: krémlevesek növényi alapanyagokkal
- desszertek: a vegák bármelyiket megeszik, a vegánok csak a növényi alapanyagúakat!

Nézelődj a blogon! vagy akár a mostani Stáhl konyhája - Minden Mentes számában is találsz receptajánlatokat!

Egy a lényeg: Légy kreatív! Olyan tálalj fel, amit TE is szívesen megennél!:-)

Kellemes Ünnepeket!

Megjegyzések

  1. Gila River Casino & Hotel | DrmCD
    The perfect spot 김해 출장마사지 to stay at for the weekend 고양 출장안마 is The Mirage. Guests are 오산 출장샵 welcomed to 인천광역 출장마사지 an array 밀양 출장샵 of accommodations, including the state-of-the-art observation

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kovász készítése házilag

Most megosztok egy nagy titkot, amit már én is jó ideje kerestem. Egy alkalommal - sajnos nem tudom, hogy hol-, rátaláltam a házi kovász készítésének a receptjére. Mivel igyekszem minél természetes alapanyagokkal dolgozni- főzni -sütni a konyhában. Így évek óta motoszkál bennem a kérdés, hogy hogyan készítjük és tartjuk életben a házi kovászt. Hiszen régen ezzel sütöttek és esküvőkor a menyasszony az édesanyjától kapott egy adag kovászt. Tehát akár több nemzedékes is lehetett az eredeti kovász. Akkoriban nem volt hűtő, így szárítva tárolták. Ma viszont van, így ezt kihasználva készül el a saját kovászom. És miért jobb, mint az élesztő? Jó kérdés! Főleg azok számára lényeges, akik mindentől fel puffadnak, ég a gyomruk kelt tésztafélék fogyasztása után, akiknek epe problémájuk van, akik cukorbetegek, akik rákosak, akik vastagbél gyulladásban szenvednek, akik fontos a jó emésztés! Hiszen a kovász természetes erjedési folyamatokat indít be a tésztában, ami a testben gyorsabban emésztőd

Zabos bögrés süti- vegán

Gyors, egyszerű, egészséges és finom! Ennyi a jellemzője, ebben minden benne van! :-) Nálunk gyorsan elfogyott! :-) Az eredeti recept a Napfényes Élet Alapítvány: Sütemények könyvéből származik! Érdemes megvásárolni! Hozzávalók: - 1 bögre tönköly teljes kiőrlésű liszt - 1 bögre apró szemű zabpehely - fél bögre nyírfa cukor - 1 teáskanál fahéj - 1 db narancs leve - 1 db bio citrom héja - 1 marék dió apróra darabolva - én előtte meg is pirítottam - fél bögre hidegen sajtolt napraforgó olaj - 2 bögre tisztított víz - 1 teáskanál bio szódabikarbóna Elkészítése: - a száraz alapanyagokat összekeverjük, majd hozzáadjuk az olajat és a vizet - állni hagyjuk kb. 15-20 percig, ha kell, akkor adunk hozzá még vizet - tepsi öntjük és 150 fokon készre sütjük Jó Étvágyat!

Házi növényi tejföl!

Alapjában lehet kapni a boltokban növényi tejfölt, és otthon is számos módja van, hogy helyettesítsük. Viszont a tapasztalatom az, hogy nem minden ételben finom a rizsliszt+citromlé kombináció. Ezért kifejlesztettem a házi növényi tejfölt. Aminek nagyon hasonló a tejfölhöz az íze, de természetesen érződik rajta, hogy nem eredeti! 1. Először készítettem egy rizs+kesudió tejet (sűrű tej) 2. Hagytam langyos hűlni, amikor belekevertem 1 teáskanál nádcukrot és 2 kapszula növényi probiotikumot (DM), 3 evőkanál hidegen sajtolt napraforgó olaj 3. Beletettem a joghurt készítőbe 12 órára 4. Amikor elkészült, akkor tettem még bele kevés citrom levét 5. Hűtőbe tettem és még 1 hét múlva is használható volt! Jó Egészséget!